Germknödel
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3586
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na wypełnienie:
- 250 g konfitury śliwkowych
- 30 ml rumu
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
- Na polewę:
- 4 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka suszonego maku
Opis przygotowania:
Mak sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże, ekstrakt waniliowy, wbić jajko, dodać masło i wyrobić ciasto. Następnie nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować z niego ręcznie kulki o średnicy 4 cm i zrobić w nich wgłębienia palcem.
Przygotować wypełnienie: konfiturę śliwkową przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder i wlać rum. Dokładnie wymieszać, po czym napełnić nimi wgniecenia w cieście.
Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Przygotować polewę: masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego cukier waniliowy. Wymieszać, smażyć do rozpuszczenia się cukru i polać potrawę. Całość posypać sparzonym wcześniej makiem i oprószyć cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże, ekstrakt waniliowy, wbić jajko, dodać masło i wyrobić ciasto. Następnie nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować z niego ręcznie kulki o średnicy 4 cm i zrobić w nich wgłębienia palcem.
Przygotować wypełnienie: konfiturę śliwkową przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder i wlać rum. Dokładnie wymieszać, po czym napełnić nimi wgniecenia w cieście.
Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Przygotować polewę: masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego cukier waniliowy. Wymieszać, smażyć do rozpuszczenia się cukru i polać potrawę. Całość posypać sparzonym wcześniej makiem i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze (0)