Kulki krewetkowe z ciasta i migdałów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1888
Składniki:
- 150 g płatków migdałowych
- 100 g suszonych krewetek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Suszone krewetki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i uformować z nich ręcznie małe kulki. W kulkach zrobić wgłębienie palcem, w miejsce którego należy włożyć sparzone wcześniej suszone krewetki, po czym zalepić ciastem. Wszystko obtoczyć płatkami migdałowymi, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wysmarować je białkiem jajka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do papilotek i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)