Kulki krewetkowe z ciasta i migdałów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1685
Kulki krewetkowe z ciasta i migdałów
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g płatków migdałowych
  • 100 g suszonych krewetek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Suszone krewetki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i uformować z nich ręcznie małe kulki. W kulkach zrobić wgłębienie palcem, w miejsce którego należy włożyć sparzone wcześniej suszone krewetki, po czym zalepić ciastem. Wszystko obtoczyć płatkami migdałowymi, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wysmarować je białkiem jajka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do papilotek i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów