Ciasto krewetkowe z morelami i porem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1271
Składniki:
- 200 g suszonych moreli
- 3 szklanki wrzącej wody
- 1 por
- 1 łyżka tartego parmezanu
- liście świeżej bazylii do dekoracji
- sól
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g mrożonych krewetek
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Por umyć, pokroić na kawałki, podzielić na warstwy i sparzyć je wrzącą wodą razem z suszonymi morelami. Następnie osączyć z nadmiaru wody i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wymieszać ją z mąką oraz mieloną papryką chili na stolnicy, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm, pociąć w kwadraty o wymiarach 4 x 4 cm i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Całość dobrze wymieszać i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.
Po tym czasie kwadraty z ciasta wyciągnąć łyżką cedzakową z wody i wyłożyć na talerz z porem oraz morelami. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.
Przygotować ciasto: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wymieszać ją z mąką oraz mieloną papryką chili na stolnicy, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm, pociąć w kwadraty o wymiarach 4 x 4 cm i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Całość dobrze wymieszać i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.
Po tym czasie kwadraty z ciasta wyciągnąć łyżką cedzakową z wody i wyłożyć na talerz z porem oraz morelami. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)