Ciasto krewetkowe z morelami i porem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1271
Ciasto krewetkowe z morelami i porem
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g suszonych moreli
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 por
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • liście świeżej bazylii do dekoracji
  • sól
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Por umyć, pokroić na kawałki, podzielić na warstwy i sparzyć je wrzącą wodą razem z suszonymi morelami. Następnie osączyć z nadmiaru wody i wyłożyć na talerz.

Przygotować ciasto: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wymieszać ją z mąką oraz mieloną papryką chili na stolnicy, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm, pociąć w kwadraty o wymiarach 4 x 4 cm i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Całość dobrze wymieszać i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.

Po tym czasie kwadraty z ciasta wyciągnąć łyżką cedzakową z wody i wyłożyć na talerz z porem oraz morelami. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów