Chałka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3383
Składniki:
- 600 g mąki krupczatki
- 1/4 l mleka
- 1 opakowanie drożdży (42 g)
- 125 g masła
- 180 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g skórki z pomarańczy
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 75 g rodzynek
- 40 g kwasku cytrynowego
- 30 g płatków migdałowych
- 1 łyżka rumu
Opis przygotowania:
Pokruszone drożdże i 20 g cukru rozpuść. Dodaj mąkę, letnie mleko i wyrób ciasto. Odstaw na około 15 minut, aby wyrosło. W letnim mleku roztop 60 g cukru, skórkę z cytryny, 2 żółtka i sól. Dodaj do ciasta, ponownie zagnieć i odstaw na dalsze 15 minut. Dodaj rodzynki, kwasek cytrynowy i skórkę z pomarańczy. Na stolnicy uformuj wałek z ciasta i podziel go na 9 części. Rozwałkuj każdy tak, aby powstał drugi wałek. Zapleć 4 potrójne warkocze, pozostałe 2 wałki zagnieć i uformuj tak, aby ciasto miało kształt sznura. Na środku każdego warkocza zrób rowek, posmaruj białkiem. Blachę wysmaruj tłuszczem i ułóż warkocze jeden na drugim. Na wierzch połóż sznur z ciasta i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Upiecz w rozgrzanym piekarniku, a następnie polukruj polewą z cukru i rumu. Na koniec chałkę posyp płatkami migdałowymi.
Komentarze (1)
bardzo czasochlonne dobre dla niepracujacych