Kukurydza smażona z warzywami i majonezem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2042
Składniki:
- 2 kukurydze
- 2 pomidory
- 2 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 2 liście czerwone kapusty
- garść świeżej mięty
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Liście kapusty czerwonej pokroić w cienkie plastry. Pokrojoną kapustę oraz marchew zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pokrojonych pomidorów wraz z majonezem. Następnie kukurydze obrać z liści, odciąć końce, oprószyć szczyptą soli i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć do czasu, aż się przyrumieni, wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz liśćmi mięty.
Komentarze (0)