Flądra smażona z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2050
Flądra smażona z warzywami
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 15 g żółtej fasolki szparagowej
  • 15 g zielonego groszku w łupinie
  • 2 fladry świeże
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Flądry oczyścić z wnętrzności, umyć, osączyć z wody, po czym wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju, oprószyć solą i smażyć do miękkości. Usmażoną rybę osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć, zielony groszek oraz fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa, obrany czosnek i pokrojona paprykę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać bułką tartą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ryby.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów