Flądra smażona z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2276
Składniki:
- 15 g żółtej fasolki szparagowej
- 15 g zielonego groszku w łupinie
- 2 fladry świeże
- 1 czerwona papryka chili
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Flądry oczyścić z wnętrzności, umyć, osączyć z wody, po czym wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju, oprószyć solą i smażyć do miękkości. Usmażoną rybę osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć, zielony groszek oraz fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa, obrany czosnek i pokrojona paprykę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać bułką tartą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ryby.
Komentarze (0)