Kukurydza smażona z solonym żółtkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 616
Kukurydza smażona z solonym żółtkiem
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy cukrowej w zalewie
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody z zalewy z kukurydzy
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przesypać do miski i skropić 2 łyżkami wody z zalewy kukurydzianej. Posypać ją mąką i wymieszać. Następnie żółtka wbić do rondla, postawić je w naczyniu gotowanym na parze zalanym do połowy wodą i gotować żółtka do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i rozmieszać z solą na drobną masę.

Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego kukurydzą z mąka. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż się zarumieni. Wtedy dodać do tego rozmieszane żółtka z solą. Wymieszać, smażyć przez minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów