Kukurydza smażona z solonym żółtkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 841
Składniki:
- 400 g kukurydzy cukrowej w zalewie
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki wody z zalewy z kukurydzy
- 1 łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przesypać do miski i skropić 2 łyżkami wody z zalewy kukurydzianej. Posypać ją mąką i wymieszać. Następnie żółtka wbić do rondla, postawić je w naczyniu gotowanym na parze zalanym do połowy wodą i gotować żółtka do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i rozmieszać z solą na drobną masę.
Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego kukurydzą z mąka. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż się zarumieni. Wtedy dodać do tego rozmieszane żółtka z solą. Wymieszać, smażyć przez minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego kukurydzą z mąka. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż się zarumieni. Wtedy dodać do tego rozmieszane żółtka z solą. Wymieszać, smażyć przez minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)