Kueh Dadar
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2070
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 gałki lodów śmietankowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka maczku cukierniczego
- Ciasto:
- 300 ml mleka kokosowego
- 250 g mąki ryżowej
- 20 ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zielonej, mielonej herbaty Matcha
- Nadzienie:
- 250 g wiórek kokosowych
- 150 g brązowego cukru
- 30 ml wody
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przelać do rondla, zalać ją mlekiem kokosowym, wsypać do tego zieloną herbatę i wlać olej, po czym zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Zmiksowane nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron tak jak naleśniki, a następnie przełożyć na stolnicę.
Przygotować nadzienie: cukier brązowy oraz cukier puder przesypać do rondla, postawić na małym ogniu, zalać wodą i mieszać do czasu rozpuszczenia się składników. Następnie ściągnąć z ognia i wsypać do tego wiórki kokosowe. Całość wymieszać i nałożyć na usmażone wcześnie placki ciasta. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz i dodać do tego po jednej gałce lodów śmietankowych.
Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do potrawy. Wszystko posypać maczkiem cukierniczym.
Przygotować nadzienie: cukier brązowy oraz cukier puder przesypać do rondla, postawić na małym ogniu, zalać wodą i mieszać do czasu rozpuszczenia się składników. Następnie ściągnąć z ognia i wsypać do tego wiórki kokosowe. Całość wymieszać i nałożyć na usmażone wcześnie placki ciasta. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz i dodać do tego po jednej gałce lodów śmietankowych.
Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do potrawy. Wszystko posypać maczkiem cukierniczym.
Komentarze (0)