Kueh Dadar

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2070
Kueh Dadar
fot. cybaea / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 gałki lodów śmietankowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka maczku cukierniczego
  • Ciasto:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 250 g mąki ryżowej
  • 20 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zielonej, mielonej herbaty Matcha
  • Nadzienie:
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 150 g brązowego cukru
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przelać do rondla, zalać ją mlekiem kokosowym, wsypać do tego zieloną herbatę i wlać olej, po czym zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Zmiksowane nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron tak jak naleśniki, a następnie przełożyć na stolnicę.

Przygotować nadzienie: cukier brązowy oraz cukier puder przesypać do rondla, postawić na małym ogniu, zalać wodą i mieszać do czasu rozpuszczenia się składników. Następnie ściągnąć z ognia i wsypać do tego wiórki kokosowe. Całość wymieszać i nałożyć na usmażone wcześnie placki ciasta. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz i dodać do tego po jednej gałce lodów śmietankowych.

Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do potrawy. Wszystko posypać maczkiem cukierniczym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów