Kubki warzywne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1484
Składniki:
- 350 g ciasta filo
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól
Opis przygotowania:
Ciasto filo pokroić na kwadraty 15 x 15 cm i przełożyć je do odpowiedniej formy do pieczenia babeczek. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i wyłożyć na tackę. Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, pokroić ją na male kawałki, wrzucić do rondla z 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Bakłażana pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojonego wcześniej bakłażana i ugotowaną fasolkę szparagową. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą garam masala, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż bakłażan będzie miękki. Wówczas wszystko ściągnąć z patelni i przełożyć do upieczonego ciasta.
Komentarze (0)