Kanapki warzywne z pastą z bakłażanową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1881
Kanapki warzywne z pastą z bakłażanową
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • 2 zielone konserwowe papryki
  • 2 czerwone papryki konserwowe
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Pasta bakłażanowa:
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Paprykę czerwoną i zieloną osaczyć z zalewy i pokroić w plastry.

Przygotować pastę bakłażanową: bakłażana przekroić na pół, nakłuć widelcem i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C stopni. Bakłażana piec przez 40 minut, po czym wyciągnąć go z piekarnika i wyskrobać łyżką miąższ. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielony kmin rzymski, wymieszać, smażyć przez 40 sekund, po czym dodać do tego wydrążony miąższ z pieczonego bakłażana. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sok cytrynowy, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na kromki chleba.

Na wierzch nałożyć pokrojone pomidory, paprykę i wszystko posypać sparzonymi wcześniej kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów