Kanapki warzywne z pastą z bakłażanową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2092
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 2 pomidory
- 2 zielone konserwowe papryki
- 2 czerwone papryki konserwowe
- 1 szklanka wrzącej wody
- Pasta bakłażanowa:
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 duży bakłażan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Paprykę czerwoną i zieloną osaczyć z zalewy i pokroić w plastry.
Przygotować pastę bakłażanową: bakłażana przekroić na pół, nakłuć widelcem i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C stopni. Bakłażana piec przez 40 minut, po czym wyciągnąć go z piekarnika i wyskrobać łyżką miąższ. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielony kmin rzymski, wymieszać, smażyć przez 40 sekund, po czym dodać do tego wydrążony miąższ z pieczonego bakłażana. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sok cytrynowy, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na kromki chleba.
Na wierzch nałożyć pokrojone pomidory, paprykę i wszystko posypać sparzonymi wcześniej kiełkami rzodkiewki.
Przygotować pastę bakłażanową: bakłażana przekroić na pół, nakłuć widelcem i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C stopni. Bakłażana piec przez 40 minut, po czym wyciągnąć go z piekarnika i wyskrobać łyżką miąższ. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielony kmin rzymski, wymieszać, smażyć przez 40 sekund, po czym dodać do tego wydrążony miąższ z pieczonego bakłażana. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sok cytrynowy, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na kromki chleba.
Na wierzch nałożyć pokrojone pomidory, paprykę i wszystko posypać sparzonymi wcześniej kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)