Deser z kruszonką, rumem, owocami i lodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2358
Składniki:
- 100 ml białego rumu
- 4 plastry ananasa w zalewie
- 4 dag suszonej żurawiny
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 gałka lodów waniliowych
- 2 gruszki
- Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osaczyć z jej nadmiaru i połączyć z pokrojoną gruszką. Dodać do tego osączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystkie owoce przełożyć do szklanki i zalać mocno schłodzonym rumem.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem. Masło stopić w rondlu, po czym gorące wlać do wymieszanych składników i wyrobić na ciasto. Następnie wyrobione ciasto pokruszyć ręcznie na drobne kawałeczki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć, przestudzić i dodać do składników w szklance.
Całość zalać dobrze schłodzonym rumem, a następnie dodać do tego gałkę loda i posypać go startą, gorzką czekoladą.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem. Masło stopić w rondlu, po czym gorące wlać do wymieszanych składników i wyrobić na ciasto. Następnie wyrobione ciasto pokruszyć ręcznie na drobne kawałeczki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć, przestudzić i dodać do składników w szklance.
Całość zalać dobrze schłodzonym rumem, a następnie dodać do tego gałkę loda i posypać go startą, gorzką czekoladą.
Komentarze (0)