Deser z kruszonką, rumem, owocami i lodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2362
Deser z kruszonką, rumem, owocami i lodem
fot. loloieg / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml białego rumu
  • 4 plastry ananasa w zalewie
  • 4 dag suszonej żurawiny
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 gałka lodów waniliowych
  • 2 gruszki
  • Na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osaczyć z jej nadmiaru i połączyć z pokrojoną gruszką. Dodać do tego osączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystkie owoce przełożyć do szklanki i zalać mocno schłodzonym rumem.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem. Masło stopić w rondlu, po czym gorące wlać do wymieszanych składników i wyrobić na ciasto. Następnie wyrobione ciasto pokruszyć ręcznie na drobne kawałeczki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć, przestudzić i dodać do składników w szklance.

Całość zalać dobrze schłodzonym rumem, a następnie dodać do tego gałkę loda i posypać go startą, gorzką czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów