Kruchy placek z makiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 11928
Kruchy placek z makiem
fot. *Noema* / CC-BY-NC-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg palmy
  • 10 dkg cukru
  • 3 żółtka
  • Masa makowa:
  • 20 dkg maku
  • 4 jaja
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg palmy
  • bakalie

Opis przygotowania:

Mąkę z tłuszczem posiekać na stolnicy, dodać żółtka i cukier, zarobić ciasto i dać na spód blaszki. Masa makowa: mak zmielić w młynku do kawy, sparzyć, włożyć do żółtek utartych z cukrem i tłuszczem, wymieszać, dodać bakalie. Ubić pianę z 7 białek i delikatnie wymieszać z makiem. Masę makową wylać na ciasto. Włożyć do podgrzanego piekarnika i piec około 45 min. Sprawdzić patyczkiem gdy mak już jest lekko złocisty. Można po wystudzeniu polać polewą kakaową.

Autor: irena

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów