Kruchy placek z makiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 11928
Składniki:
- Ciasto:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg palmy
- 10 dkg cukru
- 3 żółtka
- Masa makowa:
- 20 dkg maku
- 4 jaja
- 15 dkg cukru
- 5 dkg palmy
- bakalie
Opis przygotowania:
Mąkę z tłuszczem posiekać na stolnicy, dodać żółtka i cukier, zarobić ciasto i dać na spód blaszki. Masa makowa: mak zmielić w młynku do kawy, sparzyć, włożyć do żółtek utartych z cukrem i tłuszczem, wymieszać, dodać bakalie. Ubić pianę z 7 białek i delikatnie wymieszać z makiem. Masę makową wylać na ciasto. Włożyć do podgrzanego piekarnika i piec około 45 min. Sprawdzić patyczkiem gdy mak już jest lekko złocisty. Można po wystudzeniu polać polewą kakaową.
Komentarze (0)