Kruchy tort

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1571
Kruchy tort
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • Wypełnienie:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml gotowej polewy truskawkowej
  • 0,5 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kg gotowego groszku ptysiowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, wsypać cukier puder, wbić żółtko i wyrobić ciasto. Wyrobione zbić w kulę, owinąć folią spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na kawałki i każdy z nich rozwałkować na grubość 1 cm. Rozwałkowane włożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy i przełożyć na tacki.

Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszysta pianę i wysmarować jedną stronę upieczonego ciasta. Następnie całość wyłożyć ptysiowym groszkiem. Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczona przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na ubitą śmietanę. Wszystko polać polewą truskawkową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów