Kruchy tort
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1773
Składniki:
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- Wypełnienie:
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml gotowej polewy truskawkowej
- 0,5 łyżki cukru pudru
- 0,5 kg gotowego groszku ptysiowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, wsypać cukier puder, wbić żółtko i wyrobić ciasto. Wyrobione zbić w kulę, owinąć folią spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na kawałki i każdy z nich rozwałkować na grubość 1 cm. Rozwałkowane włożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy i przełożyć na tacki.
Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszysta pianę i wysmarować jedną stronę upieczonego ciasta. Następnie całość wyłożyć ptysiowym groszkiem. Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczona przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na ubitą śmietanę. Wszystko polać polewą truskawkową.
Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszysta pianę i wysmarować jedną stronę upieczonego ciasta. Następnie całość wyłożyć ptysiowym groszkiem. Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczona przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na ubitą śmietanę. Wszystko polać polewą truskawkową.
Komentarze (0)