Królik z pieczarkami, bakłażanem i pistacjami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2018
Składniki:
- 500 g mięsa z królika
- 30 g tłuczonych pistacji
- 30 g pieczarek
- 30 g masła
- 15 g wędzonego boczku
- 4 suszone liście curry
- 2 liście laurowe
- 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 1,5 szklanki wody
- 1 mały bakłażan
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Opis przygotowania:
Warzywa, pieczarki oraz mięso z królika umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić na małe kawałki. Mięso z królika podzielić na porcje. Pieczarki oczyścić z błony, pozbawić trzonków i pokroić w cienkie plastry. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do zrumienionego boczku. Następnie porcje z królika oprószyć mąką, szczyptą soli i pieprzu oraz suszonym tymiankiem i dodać do smażonych składników na patelni. Mięso królika smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wlać do tego wino wytrawne, wodę, dodać suszone liście curry, liście laurowe i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojony czosnek, pieczarki, bakłażana oraz tłuczone pistacje. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, oprószyć bułką tartą i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia, dodać do mięsa na talerzu.
Komentarze (0)