Królik z pieczarkami, bakłażanem i pistacjami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1815
Królik z pieczarkami, bakłażanem i pistacjami
fot. cchen / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g mięsa z królika
  • 30 g tłuczonych pistacji
  • 30 g pieczarek
  • 30 g masła
  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 suszone liście curry
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 mały bakłażan
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Opis przygotowania:

Warzywa, pieczarki oraz mięso z królika umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić na małe kawałki. Mięso z królika podzielić na porcje. Pieczarki oczyścić z błony, pozbawić trzonków i pokroić w cienkie plastry. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do zrumienionego boczku. Następnie porcje z królika oprószyć mąką, szczyptą soli i pieprzu oraz suszonym tymiankiem i dodać do smażonych składników na patelni. Mięso królika smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wlać do tego wino wytrawne, wodę, dodać suszone liście curry, liście laurowe i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojony czosnek, pieczarki, bakłażana oraz tłuczone pistacje. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, oprószyć bułką tartą i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia, dodać do mięsa na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów