Królik w sosie marchewkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3385
Składniki:
- 1 comber królika
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu winnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 łyżek oleju
- 40 g makaronu wstążki
- 5 marchewek
- 1 cebula
- 1 czerwona sałata
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chilli
- sól
- pieprz
- maggi
Opis przygotowania:
Comber królika umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i włożyć go do odpowiedniego naczynia. Królika polać octem, obłożyć posiekanym drobno czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, przykryć folią i odstawić na 1 dzień do lodówki.
Po tym czasie należy nasmarować mięso solą oraz pieprzem, przełożyć do brytfanki i piec pod przykryciem na 3 łyżkach rozgrzanego oleju do czasu, aż mięso będzie miękkie. Upieczone mięso przełożyć na talerz. Ugotować makaron wstążki w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć obok królika. Olejem z pieczenia polać makaron. Ugotować 5 marchewek do miękkości. Jedną z nich pokroić w słomkę, położyć na makaronie, a pozostałe zmiksować. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Następnie dodać rozmaryn, chilli, 2-3 krople magi, wymieszać i dodać zmiksowaną marchew. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, doprowadzić do wrzenia i przełożyć na mięso. Czerwoną sałatę dokładnie opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz.
Po tym czasie należy nasmarować mięso solą oraz pieprzem, przełożyć do brytfanki i piec pod przykryciem na 3 łyżkach rozgrzanego oleju do czasu, aż mięso będzie miękkie. Upieczone mięso przełożyć na talerz. Ugotować makaron wstążki w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć obok królika. Olejem z pieczenia polać makaron. Ugotować 5 marchewek do miękkości. Jedną z nich pokroić w słomkę, położyć na makaronie, a pozostałe zmiksować. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Następnie dodać rozmaryn, chilli, 2-3 krople magi, wymieszać i dodać zmiksowaną marchew. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, doprowadzić do wrzenia i przełożyć na mięso. Czerwoną sałatę dokładnie opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)