Królik w sosie marchewkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3385
Królik w sosie marchewkowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 comber królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 łyżek oleju
  • 40 g makaronu wstążki
  • 5 marchewek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona sałata
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chilli
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Opis przygotowania:

Comber królika umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i włożyć go do odpowiedniego naczynia. Królika polać octem, obłożyć posiekanym drobno czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, przykryć folią i odstawić na 1 dzień do lodówki.

Po tym czasie należy nasmarować mięso solą oraz pieprzem, przełożyć do brytfanki i piec pod przykryciem na 3 łyżkach rozgrzanego oleju do czasu, aż mięso będzie miękkie. Upieczone mięso przełożyć na talerz. Ugotować makaron wstążki w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć obok królika. Olejem z pieczenia polać makaron. Ugotować 5 marchewek do miękkości. Jedną z nich pokroić w słomkę, położyć na makaronie, a pozostałe zmiksować. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Następnie dodać rozmaryn, chilli, 2-3 krople magi, wymieszać i dodać zmiksowaną marchew. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, doprowadzić do wrzenia i przełożyć na mięso. Czerwoną sałatę dokładnie opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów