Królik w czekoladzie z pistacjami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1611
Królik w czekoladzie z pistacjami
fot. Tavallai / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pistacji
  • 4 udka z królika
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania brytfanki
  • 0,5 kostki masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Udka z królika oraz por umyć i osączyć z wody. Następnie brytfankę wysmarować masłem. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść nożem i wysmarowań nim udka z królików. Wysmarowane mięso przełożyć do brytfanki i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Na to nałożyć pokrojone w cienkie plastry masło i całość posypać bułka tartą z pistacjami. Składniki wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z piekarnika. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę przelać na talerz i dodać do niej składniki z mięsem. Wszystko udekorować porem i polać sosem z pieczenia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów