Królik z czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3996
Składniki:
- 1 królik do 1,25 kg
- 4 ząbki czosnku
- 150 g wędzonego boczku
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1,5 szklanki śmietany
- 2 łyżki oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Królika podzielić na kawałki i natrzeć roztartym czosnkiem z solą. Boczek pokroić na kawałki i obsmażyć na oleju. Do boczku dodać kawałki królika, obsmażyć z każdej strony. Dodać do tego wino i 2 łyżki wody, doprawić solą, pieprzem i pokrojoną drobno natką pietruszki. Całość przykryć i dusić około 90 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Usmażonego przełożyć na talerz, sos z duszenia doprawić śmietana, wymieszać i polać po mięsie. Podajemy na ciepło.
Komentarze (0)