Królik z czosnkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3996
Królik z czosnkiem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 królik do 1,25 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Królika podzielić na kawałki i natrzeć roztartym czosnkiem z solą. Boczek pokroić na kawałki i obsmażyć na oleju. Do boczku dodać kawałki królika, obsmażyć z każdej strony. Dodać do tego wino i 2 łyżki wody, doprawić solą, pieprzem i pokrojoną drobno natką pietruszki. Całość przykryć i dusić około 90 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Usmażonego przełożyć na talerz, sos z duszenia doprawić śmietana, wymieszać i polać po mięsie. Podajemy na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów