Dorsz z musem marchewkowym w sosie winnym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2125
Składniki:
- 40 g filetów z dorsza
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 czerwona papryka
- drobny szczypiorek do dekoracji
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- Na mus marchewkowy:
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- Na sos winny:
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki maki pszennej
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować mus marchewkowy: marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startej marchwi dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, po czym wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, zmiksować mikserem i wyłożyć na talerz.
Filety z dorsza oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron na rumiany kolor na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną rybę dodać do musu marchewkowego.
Przygotować sos winny: masło stopić na rozgrzanej patelni i wymieszać z mąką. Z wymieszanych składników zrobić ciemną zasmażkę. Wlać do niej wino czerwone oraz bulion warzywny. Składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dokładnie wymieszać i zagotować.
Zagotowanym sosem polać potrawę. Wszystko udekorować pokrojoną papryką oraz szczypiorkiem.
Przygotować mus marchewkowy: marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startej marchwi dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, po czym wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, zmiksować mikserem i wyłożyć na talerz.
Filety z dorsza oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron na rumiany kolor na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną rybę dodać do musu marchewkowego.
Przygotować sos winny: masło stopić na rozgrzanej patelni i wymieszać z mąką. Z wymieszanych składników zrobić ciemną zasmażkę. Wlać do niej wino czerwone oraz bulion warzywny. Składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dokładnie wymieszać i zagotować.
Zagotowanym sosem polać potrawę. Wszystko udekorować pokrojoną papryką oraz szczypiorkiem.
Komentarze (0)