Dorsz z musem marchewkowym w sosie winnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2125
Dorsz z musem marchewkowym w sosie winnym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g filetów z dorsza
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 czerwona papryka
  • drobny szczypiorek do dekoracji
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na mus marchewkowy:
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Na sos winny:
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki maki pszennej
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować mus marchewkowy: marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startej marchwi dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, po czym wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, zmiksować mikserem i wyłożyć na talerz.

Filety z dorsza oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron na rumiany kolor na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną rybę dodać do musu marchewkowego.

Przygotować sos winny: masło stopić na rozgrzanej patelni i wymieszać z mąką. Z wymieszanych składników zrobić ciemną zasmażkę. Wlać do niej wino czerwone oraz bulion warzywny. Składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dokładnie wymieszać i zagotować.

Zagotowanym sosem polać potrawę. Wszystko udekorować pokrojoną papryką oraz szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów