Dorsz w musie marchewkowym i winie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1529
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 50 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 6 marchewek
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 łyżka soku cytrynowego
- drobny szczypiorek do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry, po czym zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć ze startą marchewką. Następnie wlać do tego sok z cytryny, doprawić do smaku solą i całość dokładnie zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz i zalać winem czerwonym. Filety z dorsza oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone dodać do potrawy. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać pozostałych do składników. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)