Dorsz w musie marchewkowym i winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1529
Dorsz w musie marchewkowym i winie
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 50 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 6 marchewek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • drobny szczypiorek do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry, po czym zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć ze startą marchewką. Następnie wlać do tego sok z cytryny, doprawić do smaku solą i całość dokładnie zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz i zalać winem czerwonym. Filety z dorsza oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone dodać do potrawy. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać pozostałych do składników. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów