Knedle z soją w sosie marchewkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4421
Składniki:
- 400 g soi w zalewie
- 130 g mąki
- 2 dymki
- 1 jajko
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- Na sos:
- 3 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka śmietany 18 %
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soję osączyć z zalewy i zmiksować mikserem. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowanej soi wraz z przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować ręcznie kulki, a następnie zrobić w nich wgniecenia palcem. W miejsce wgnieceń nałożyć łyżeczką wymieszaną soję, po czym wszystko zalepić ciastem. Zagotować 1,5 l wody i na wrzątek wrzucić przygotowane kulki. Gotować przez 3 minuty, odcedzić i przełożyć na talerz.
Przygotować sos marchewkowy: marchew umyć, pokroić w talarki, zalać 3 szklankami wody i gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i podzielić na połówki. Jedną połowę zmiksować mikserem na jednolitą masę, a drugą pozostawić. Masło stopić w rondelku na średnim ogniu. Dodać do niego obie połowy marchwi, doprawić solą i cukrem do smaku, wymieszać, po czym wlać śmietanę i dokładnie rozmieszać. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos marchewkowy: marchew umyć, pokroić w talarki, zalać 3 szklankami wody i gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i podzielić na połówki. Jedną połowę zmiksować mikserem na jednolitą masę, a drugą pozostawić. Masło stopić w rondelku na średnim ogniu. Dodać do niego obie połowy marchwi, doprawić solą i cukrem do smaku, wymieszać, po czym wlać śmietanę i dokładnie rozmieszać. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)