Knedle z soją w sosie marchewkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4421
Knedle z soją w sosie marchewkowym
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g soi w zalewie
  • 130 g mąki
  • 2 dymki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • Na sos:
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka śmietany 18 %
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soję osączyć z zalewy i zmiksować mikserem. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowanej soi wraz z przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko, doprawić szczyptą soli i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować ręcznie kulki, a następnie zrobić w nich wgniecenia palcem. W miejsce wgnieceń nałożyć łyżeczką wymieszaną soję, po czym wszystko zalepić ciastem. Zagotować 1,5 l wody i na wrzątek wrzucić przygotowane kulki. Gotować przez 3 minuty, odcedzić i przełożyć na talerz.

Przygotować sos marchewkowy: marchew umyć, pokroić w talarki, zalać 3 szklankami wody i gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i podzielić na połówki. Jedną połowę zmiksować mikserem na jednolitą masę, a drugą pozostawić. Masło stopić w rondelku na średnim ogniu. Dodać do niego obie połowy marchwi, doprawić solą i cukrem do smaku, wymieszać, po czym wlać śmietanę i dokładnie rozmieszać. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów