Kaczka z batatami w sosie marchewkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1703
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 6 batatów
- 2 udka kacze
- 2 łyżki masła
- natka selera
- sól
- pieprz czarny mielony
- cukier
- Sos marchewkowy:
- 500 g marchewki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- szklanka bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Bataty umyć, obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu utłuc je tłuczkiem razem z masłem na jednolitą masę, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie natkę selera. Udka kacze oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć je do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia, osączyć je z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Następnie zalać ją bulionem warzywnym i gotować do miękkości na średnim ogniu. Dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym po całości.
Przygotować sos: marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Następnie zalać ją bulionem warzywnym i gotować do miękkości na średnim ogniu. Dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym po całości.
Komentarze (0)