Babka dyniowa z rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2184
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki miąższu z dyni
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- Lukier:
- 2 krople żółtego barwnika spożywczego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, brązowym cukrem, cynamonem, zielem angielskim, gałką muszkatołową oraz mielonym imbirem. Potem do rondla wbić jajka, wsypać do nich cukier brązowy, wlać olej roślinny, ekstrakt waniliowy i dodać do tego miąższ z dyni. Następnie składniki w rondlu dobrze zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym wsypać do nich wszystkie wymieszane suche składniki. Całość ponownie zmiksować, dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować lukier: sok cytrynowy przelać do kubka, wsypać do niego cukier puder, wlać żółty barwnik spożywczy i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Po rozmieszaniu gotowym lukrem wysmarować upieczone wcześniej ciasto.
Przygotować lukier: sok cytrynowy przelać do kubka, wsypać do niego cukier puder, wlać żółty barwnik spożywczy i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Po rozmieszaniu gotowym lukrem wysmarować upieczone wcześniej ciasto.
Komentarze (0)