Królik w czekoladzie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1580
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 60 ml oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 2 udka z królika
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka pestek dyni
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Uda z królika umyć i dobrze osuszyć. Następnie oprószyć je szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu. Czosnek obrać ze skóry, przełożyć do moździerza i razem z 2 łyżkami oliwy z oliwek rozetrzeć na drobną masę. Roztartymi składnikami wysmarować mięso z królika i odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i lekko zrumienić na niej przygotowane wcześniej mięso. Do zrumienionego mięsa dodać masło, wlać wino wytrawne i całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż masło się dobrze się rozpuści. Wtedy składniki ściągnąć z patelni i z całością przełożyć do brytfanki. Następnie posypać gałązkami świeżego tymianku, podlać wszystko jeszcze niewielką ilością wody(około 0,5 szklanki), doprawić do smaku przyprawami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Składniki piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu mięso wyciągnąć z piekarnika, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Pestki z dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić na małym ogniu, po czym ściągnąć je z patelni i dodać do mięsa na talerzu. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynna masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą czekoladową polać potrawę. Całość udekorować szczypiorkiem.
Komentarze (0)