Jagnięcina z jajkiem, cebulą i śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1513
Jagnięcina z  jajkiem, cebulą i śliwkami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny bez kości
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 0,5 kg żółtych śliwek mirabelek
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Śliwki kalifornijskie oraz mirabelki umyć i osączyć z wody. Mirabelki pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony imbir i mięso. Składniki oprószyć pieprzem, solą, kurkumą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego śliwki kalifornijskie i mirabelki. Następnie wlać do tego miód, wsypać cukier brązowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajko włożyć do rondla, zalać 2 szklankami wody, ugotować na twardo odcedzić, obrać ze skorupki, przekroić na pół i dodać do całości. Gotową potrawę posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów