Jagnięcina z jajkiem, cebulą i śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1668
Składniki:
- 300 g jagnięciny bez kości
- 6 suszonych śliwek kalifornijskich
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 jajko
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 0,5 kg żółtych śliwek mirabelek
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Śliwki kalifornijskie oraz mirabelki umyć i osączyć z wody. Mirabelki pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony imbir i mięso. Składniki oprószyć pieprzem, solą, kurkumą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego śliwki kalifornijskie i mirabelki. Następnie wlać do tego miód, wsypać cukier brązowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajko włożyć do rondla, zalać 2 szklankami wody, ugotować na twardo odcedzić, obrać ze skorupki, przekroić na pół i dodać do całości. Gotową potrawę posypać sezamem.
Komentarze (0)