Królik pieczony z musztardą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 9957
Składniki:
- 1 tusza królicza
- 8 łyżek musztardy
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 3 listki estragonu
- 1 łyżka masła
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 4 łyżki białego wina
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 220 st. C. Królika umyć, osuszyć. Posmarować musztardą, ułożyć na tuszę parę estragon i owinąć mięso plastrami boczku. Obwiązać bawełnianą nitką.
Masło roztopić na patelni, polać królika masłem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godz. Gdy królik jest prawie upieczony, usunąć plastry boczku, a królika zrumienić.
Mięso wyjąć z brytfanki, zawinąć w folię i trzymać w cieple. Śmietanę wymieszać z pozostałą musztardą i pieprzem cayenne. Do sosu z pieczeni dolać wina, wymieszać i wlać śmietanę z musztardą i chwilę gotować, aby sos się zagęścił.
Masło roztopić na patelni, polać królika masłem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godz. Gdy królik jest prawie upieczony, usunąć plastry boczku, a królika zrumienić.
Mięso wyjąć z brytfanki, zawinąć w folię i trzymać w cieple. Śmietanę wymieszać z pozostałą musztardą i pieprzem cayenne. Do sosu z pieczeni dolać wina, wymieszać i wlać śmietanę z musztardą i chwilę gotować, aby sos się zagęścił.
Komentarze (1)
Najważniejsze, że jest podana temperatura i czas pieczenia