Tebaya (babka ryżowo-ziemniaczana)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1952
Składniki:
- 100 ml sosu Tao Tao Teriyaki
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki cukru palmowego
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i utłuc tłuczkiem. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zotem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany utłuc tłuczkiem i połączyć z tłuczonymi ziemniakami. Do utłuczonych składników dodać mąkę, cukier palmowy i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę polać sosem Teriyaki
Komentarze (0)