Tebaya (babka ryżowo-ziemniaczana)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1952
Tebaya (babka ryżowo-ziemniaczana)
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml sosu Tao Tao Teriyaki
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki cukru palmowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i utłuc tłuczkiem. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zotem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany utłuc tłuczkiem i połączyć z tłuczonymi ziemniakami. Do utłuczonych składników dodać mąkę, cukier palmowy i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę polać sosem Teriyaki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów