Taiyaki

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 13132
Taiyaki
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli Azuki w zalewie
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Czerwoną fasolę osączyć z zalewy. Mąkę tortową przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać do foremek w kształcie ryb i dodać do tego osączona z zalewy fasolę Azuki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C lub bezpośrednio przelać do odpowiednich foremek w gofrownicy i piec na złoty kolor.

Komentarze (9)

Gdzie można kupić foremki do taiyaki i fasolę Azuki? :)

Sprawdź w sklepach internetowych lub na Allegro. Ja kupiłam na bazarze, ale widziałam, ze można też dostać te foremki jako wkłady go gofrownicy, a fasolę w sklepach ze zdrową żywnością lub na orientalnych stoiskach. Do wyboru. Pozdrawiam

Fasola adzuki a nie azuki taka mała literówka

Poprawnie jest Azuki

Obie są poprawne:
https://en.wikipedia.org/wiki/Adzuki_bean
"The adzuki bean [...] sometimes transliterated as azuki or adzuki"

Na ile czasu wstawić do piekarnika?

aż będą złote chyba

Można do środka dać zamiast fasoli miód?

Można. Gdyby to było złe, to Bóg by inaczej świat stworzył.