Taiyaki
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 13530
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli Azuki w zalewie
- 300 g mąki tortowej
- 200 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Czerwoną fasolę osączyć z zalewy. Mąkę tortową przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać do foremek w kształcie ryb i dodać do tego osączona z zalewy fasolę Azuki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C lub bezpośrednio przelać do odpowiednich foremek w gofrownicy i piec na złoty kolor.
Komentarze (9)
Gdzie można kupić foremki do taiyaki i fasolę Azuki? :)
Sprawdź w sklepach internetowych lub na Allegro. Ja kupiłam na bazarze, ale widziałam, ze można też dostać te foremki jako wkłady go gofrownicy, a fasolę w sklepach ze zdrową żywnością lub na orientalnych stoiskach. Do wyboru. Pozdrawiam
Fasola adzuki a nie azuki taka mała literówka
Poprawnie jest Azuki
Obie są poprawne:
https://en.wikipedia.org/wiki/Adzuki_bean
"The adzuki bean [...] sometimes transliterated as azuki or adzuki"
Na ile czasu wstawić do piekarnika?
aż będą złote chyba
Można do środka dać zamiast fasoli miód?
Można. Gdyby to było złe, to Bóg by inaczej świat stworzył.