Szpecle
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2573
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 15 g tartego sera Alm Käse (lub inny, twardy krowi ser)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki letniej wody
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- sól
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zwinąć w rulon o grubości małego palca, po czym pokroić na 1,5 cm kluski. Wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić na cedzaku. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wsypać tarty ser i smażyć do czasu, aż się roztopi i dodać wtedy ugotowane wcześniej kluski. Dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)