Szpecle

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2317
Szpecle
fot. Kobako (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 15 g tartego sera Alm Käse (lub inny, twardy krowi ser)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zwinąć w rulon o grubości małego palca, po czym pokroić na 1,5 cm kluski. Wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić na cedzaku. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wsypać tarty ser i smażyć do czasu, aż się roztopi i dodać wtedy ugotowane wcześniej kluski. Dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów