Krokiety z jajkami i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5093
Składniki:
- Ciasto:
- 200 ml mleka
- 1-2 jajka
- sól
- 20 dag mąki
- ok. 200 ml wody
- 2 dag słoniny
- Nadzienie:
- 3 dag grzybów suszonych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 15 dag cebuli
- tłuszcz
- 10 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka i bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Opis przygotowania:
Mleko wlej do naczynia, dodaj jajka i sól, dokładnie roztrzep trzepaczką. Następnie dosypuj przesianą mąkę, ciągle mieszaj trzepaczką, aż wszystkie grudki będą rozbite, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto rozrzedź wodą do takiej gęstości, aby się dało rozlać cienką warstwą na patelni. Patelnię rozgrzej, smaruj słoniną, wlewaj cienką warstwą ciasto, rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smaż lekko rumieniąc. Usmażone placki układaj na odwróconym do góry dnem talerzu.
Grzyby umyj, namocz, ugotuj i zetrzyj razem z jajkami. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż, połącz z przygotowaną masą, startym serem i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Naleśniki rozłóż tak, aby jeden zachodził na drugi, posmaruj brzegi ciastem naleśnikowym, nałóż nadzienie, zawiń w rulon, pokrój w kawałki 8-10 cm. Następnie panieruj w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smaż na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem dosmaż kilka minut na małym ogniu.
Smacznego.
Grzyby umyj, namocz, ugotuj i zetrzyj razem z jajkami. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż, połącz z przygotowaną masą, startym serem i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Naleśniki rozłóż tak, aby jeden zachodził na drugi, posmaruj brzegi ciastem naleśnikowym, nałóż nadzienie, zawiń w rulon, pokrój w kawałki 8-10 cm. Następnie panieruj w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smaż na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem dosmaż kilka minut na małym ogniu.
Smacznego.
Komentarze (0)