Krokiety mięsne z kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2711
Składniki:
- 40 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 6 łyżek oleju
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki wody
- maggi
- gotowy sos pomidorowy
- 2 łyżeczki śmietany
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Kapustę białą i czerwoną poszatkować na tarce jarzynowej i sparzyć lekko osolonym wrzątkiem. Kapustę białą przełożyć na talerz, a czerwoną drobno pokroić. Mięso mielone wymieszać z czerwoną kapusta, następnie dodać 1 jajko i pokrojoną drobno cebulę, doprawić solą, maggi, pieprzem i odstawić na 10 minut. Z mąki, 1 jajka, 1/2 szklanki wody i szczypty soli wyrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć 8 naleśników na 2 łyżkach oleju oleju. Na naleśniki wyłożyć mięso mielone wymieszane z kapustą i zawinąć je szczelnie. Następnie zawinięte naleśniki obtoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor z każdej strony. Gotowe krokiety przełożyć na talerz. Sos pomidorowy wymieszać ze śmietaną, wlać do małej miseczki i wyłożyć na talerzu obok krokietów.
Komentarze (0)