Papryka nadziewana ryżem, soją i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2473
Składniki:
- 40 g soi
- 30 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 łyżki gotowego sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 0,5 kg zielonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soję namoczyć w lekko osolonej wodzie na 3 godziny, następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Paprykę umyć, rozciąć wzdłuż (ale nie przekrajać całkowicie) i usunąć nasiona. Ryż opłukać, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, po czym ugotować na sypko, odcedzić i dodać do soi. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać do ryżu z soją. Całość zmiksować, doprawić przyprawami do smaku i napełnić rozcięte papryki. Plastrami boczku zawinąć paprykę, przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać 2 łyżkami oliwy i piec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni. Upieczone wyciągnąć, przełożyć na talerz, polać gotowym sosem sojowym i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)