Kalmary z soją w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2657
Kalmary z soją w sosie pomidorowym
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g soi
  • 6 mrożonych kalmarów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Soję namoczyć w 2 szklankach lekko osolonej wody na 3 godziny, następnie ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Dwie łyżki wody z gotowania zostawić do sosu. Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić w krążki, wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i połączyć z soją.

Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Potem dodać przecier pomidorowy i 2 łyżki gotowanej wody z soi. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotowym sosem zalać kalmary z soją. Całość udekorować szczypiorkiem pokrojonym na duże kawałki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów