Kalmary z soją w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2657
Składniki:
- 30 g soi
- 6 mrożonych kalmarów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Soję namoczyć w 2 szklankach lekko osolonej wody na 3 godziny, następnie ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Dwie łyżki wody z gotowania zostawić do sosu. Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić w krążki, wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i połączyć z soją.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Potem dodać przecier pomidorowy i 2 łyżki gotowanej wody z soi. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotowym sosem zalać kalmary z soją. Całość udekorować szczypiorkiem pokrojonym na duże kawałki.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Potem dodać przecier pomidorowy i 2 łyżki gotowanej wody z soi. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotowym sosem zalać kalmary z soją. Całość udekorować szczypiorkiem pokrojonym na duże kawałki.
Komentarze (0)