Chlebek biskupi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3280
Składniki:
- 120 g owoców kandyzowanych
- 120 g cukru pudru
- 120 g mąki krupczatki
- 30 g rodzynek
- 6 jaj
- 1 kieliszek soku cytrynowego
- 1 cukier waniliowy
- tłuszcz do pieczenia
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do nich rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i wymieszać. Z białek ubić pianę. Po jej ubiciu dodawać delikatnie, na przemian po jednej łyżce piany i łyżce mąki krupczatki do utartych żółtek cały czas mieszając, aż do utworzenia się ciasta. Ciasto wlać do wcześniej wysmarowanej tłuszczem foremki i piec w gorącym piekarniku około 20 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Komentarze (0)