Krewetki zawijane szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1758
Krewetki zawijane szynką
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 mrożonych krewetek tygrysich
  • 6 plastrów szynki serrano
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 łyżka czerwonego sosu chili
  • 1 por
  • 1 żółta papryka
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę oraz por umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Cebule oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w krążki i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę, gotowy sos chili, wymieszać i włożyć oczyszczone krewetki. Całość doprawić szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 4 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia, krewetki zawinąć w plastry szynki, przełożyć na talerz, po czym wszystko zalać sosem ze smażenia i posypać pokrojonym porem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów