Krewetki z ryżem, orzeszkami i ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1836
Składniki:
- 500 g mrożonych krewetek
- 20 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 4 łyżki ananasa w zalewie kostka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki kleistego czarnego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cały ananas
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, ananasa oraz ryż opłukać i osączyć z wody. Ryż czarny przesypać do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody ugotować na sypko i odparować. Kostki ananasa osączyć z zalewy, pokroić je w drobniejszą kostkę i dodać do odparowanego ryżu. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do składników wraz z tłuczonymi orzeszkami ziemnymi i wymieszać. Całego ananasa przekroić na połówki, wydrążyć z niego miąższ, pokroić na kawałki i wyłożyć na tackę. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 3 minuty na rozgrzanej oliwie na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i połączyć z wymieszanymi składnikami. Uformować z tego małe kulki i przełożyć je na pokrojonego ananasa. Wszystko udekorować natką selera i pokrojoną wcześniej papryką.
Komentarze (0)