Krewetki z ryżem, orzeszkami i ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1611
Krewetki z ryżem, orzeszkami i ananasem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g mrożonych krewetek
  • 20 g tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki ananasa w zalewie kostka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki kleistego czarnego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cały ananas
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, ananasa oraz ryż opłukać i osączyć z wody. Ryż czarny przesypać do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody ugotować na sypko i odparować. Kostki ananasa osączyć z zalewy, pokroić je w drobniejszą kostkę i dodać do odparowanego ryżu. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do składników wraz z tłuczonymi orzeszkami ziemnymi i wymieszać. Całego ananasa przekroić na połówki, wydrążyć z niego miąższ, pokroić na kawałki i wyłożyć na tackę. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 3 minuty na rozgrzanej oliwie na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i połączyć z wymieszanymi składnikami. Uformować z tego małe kulki i przełożyć je na pokrojonego ananasa. Wszystko udekorować natką selera i pokrojoną wcześniej papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów