Kurczak z ryżem i orzeszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1600
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 0,5 szklanki mielonych orzeszków pinii
- 1 główka czerwonej sałaty
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu dodać do niego masło, wsypać mielone orzeszki pinii, wymieszać i dodać do sałaty na talerzu. Następnie udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, dodać do potrawy i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)