Krewetki z ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5076
Krewetki z ananasem
fot. rovingI / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g krewetek królewskich
  • 300 g ananasa w zalewie plastry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Krewetki oczyścić z części niejadalnych i przełożyć je do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do krewetek w misce. Następnie składniki te oprószyć szczyptą soli, mieloną papryką chili, kurkumą i zalać oliwą z oliwek. Całość dobrze wymieszać i trzymać przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ananasy osączyć z zalewy, pokroić je na kawałki i razem ze składnikami w misce przełożyć na rozgrzaną patelnię. Wszystko smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyłożyć na talerz, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów