Krewetki z ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5433
Składniki:
- 400 g krewetek królewskich
- 300 g ananasa w zalewie plastry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Krewetki oczyścić z części niejadalnych i przełożyć je do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do krewetek w misce. Następnie składniki te oprószyć szczyptą soli, mieloną papryką chili, kurkumą i zalać oliwą z oliwek. Całość dobrze wymieszać i trzymać przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ananasy osączyć z zalewy, pokroić je na kawałki i razem ze składnikami w misce przełożyć na rozgrzaną patelnię. Wszystko smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyłożyć na talerz, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać sokiem z limonki.
Komentarze (0)