Boczek gotowany z ananasem, sezamem i orzeszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1406
Składniki:
- 300 g surowego boczku
- 4 łyżki ananasa z puszki (kostka)
- 4 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sezamu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tłuczone orzeszki pinii oraz sezam i wymieszać. Smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie boczek pokroić na porcje, przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości, po czym dodać go składników na talerzu. Ananasa osączyć z zalewy i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)