Krewetki z kapustą, orzechami i ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1096
Składniki:
- 300 mrożonych krewetek
- 300 g świeżego ananasa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 czerwona papryka do dekoracji
- natka selera
- sól
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i lekko je zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć je z ognia, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry przełożyć ją na sito i sparzyć wrząca woda. Sparzoną kapustę dodać do krewetek w misce. Potem wsypać do tego tłuczone orzeszki, brązowy cukier i wlać sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i przełożyć łyżką do lodów na miąższ z ananasa. Wszystko udekorować natką selera i pokrojoną w cienkie paski czerwona papryką.
Komentarze (0)