Krewetki z porem i kuskusem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 316
Składniki:
- 300g mrożonych krewetek
- 200 g kaszy kuskus
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 por
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Por umyć, odsączyć z wody i pokroić go na małe kawałki. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim pokrojony na kawałki por. Do zeszklonego pora dodać krewetki i smażyć je przez 2 minuty. Po tym czasie śmietanę wymieszać z mąka w kubku i przelać do smażonych krewetek z porem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do kuskusu na talerzu.
Komentarze (0)