Krewetki z porem i kuskusem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 316

Składniki:

  • 300g mrożonych krewetek
  • 200 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Por umyć, odsączyć z wody i pokroić go na małe kawałki. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim pokrojony na kawałki por. Do zeszklonego pora dodać krewetki i smażyć je przez 2 minuty. Po tym czasie śmietanę wymieszać z mąka w kubku i przelać do smażonych krewetek z porem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do kuskusu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów