Pyzy z ananasem i rumem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2098
Składniki:
- 400 g ananasów w zalewie (plastry)
- 100 ml ciemnego rumu
- 4 liski świeżej mięty do dekoracji
- kilka chipsów ziemniaczane
- 4 dowolne ozdoby cukiernicze
- 4 suszone żurawiny
- zalewa z ananasów
- Na ciasto:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Ananasy osączyć z zalewy. Cztery plastry ananasów przełożyć do miski i zalać zalewą ananasową, wymieszaną z rumem. Pozostałe ananasy pokroić w kostkę i pozostawić do nadziania późniejszych składników. Żurawinę sparzyć 2 łyżkami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, po czym 1 kg gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedzić. Kolejne 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć ręcznie nadmiar wody, a odciśnięte połączyć z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Następnie wsypać do tego mąkę, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulki ręcznie i zrobić w nich wgłębienie palcem. W miejsce wgłębienia dodać pokrojone w kostkę ananasy i całość ponownie zlepić w kulki. Zlepione kulki wrzucić na 1,5 litra gotującej się wody i gotować przez 3 minuty.
Gotowe odcedzić i dodać do ananasów z zalewą rumową. Wszystko nakryć chipsami ziemniaczanymi, udekorować miętą, ozdobami cukierniczymi oraz posypać sparzoną wcześniej żurawiną.
Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, po czym 1 kg gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedzić. Kolejne 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć ręcznie nadmiar wody, a odciśnięte połączyć z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Następnie wsypać do tego mąkę, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulki ręcznie i zrobić w nich wgłębienie palcem. W miejsce wgłębienia dodać pokrojone w kostkę ananasy i całość ponownie zlepić w kulki. Zlepione kulki wrzucić na 1,5 litra gotującej się wody i gotować przez 3 minuty.
Gotowe odcedzić i dodać do ananasów z zalewą rumową. Wszystko nakryć chipsami ziemniaczanymi, udekorować miętą, ozdobami cukierniczymi oraz posypać sparzoną wcześniej żurawiną.
Komentarze (0)