Pyzy z ananasem i rumem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2098
Pyzy z ananasem i rumem
fot. Party0 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ananasów w zalewie (plastry)
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 4 liski świeżej mięty do dekoracji
  • kilka chipsów ziemniaczane
  • 4 dowolne ozdoby cukiernicze
  • 4 suszone żurawiny
  • zalewa z ananasów
  • Na ciasto:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Ananasy osączyć z zalewy. Cztery plastry ananasów przełożyć do miski i zalać zalewą ananasową, wymieszaną z rumem. Pozostałe ananasy pokroić w kostkę i pozostawić do nadziania późniejszych składników. Żurawinę sparzyć 2 łyżkami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, po czym 1 kg gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedzić. Kolejne 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć ręcznie nadmiar wody, a odciśnięte połączyć z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Następnie wsypać do tego mąkę, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować kulki ręcznie i zrobić w nich wgłębienie palcem. W miejsce wgłębienia dodać pokrojone w kostkę ananasy i całość ponownie zlepić w kulki. Zlepione kulki wrzucić na 1,5 litra gotującej się wody i gotować przez 3 minuty.

Gotowe odcedzić i dodać do ananasów z zalewą rumową. Wszystko nakryć chipsami ziemniaczanymi, udekorować miętą, ozdobami cukierniczymi oraz posypać sparzoną wcześniej żurawiną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów