Krewetki z kiełbasą i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2628
Składniki:
- 100 ml bulionu warzywnego z kostki
- 8 dużych mrożonych krewetek
- 4 łyżki oleju
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka musztardy francuskiej, gruboziarnistej
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- natka jarmużu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz krewetki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć mieloną, czerwoną papryka. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w krążki i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć przez 1 minute na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać przecier pomidorowy oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego pokrojoną kiełbasę. Kiedy się przyrumieni, dodać oczyszczone i oproszone papryką krewetki i smażyć przez 2 minuty z obu stron. Do smażonych składników wlać ocet jabłkowy, dodać musztardę, mielony tymianek, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natka jarmużu.
Komentarze (0)