Krewetki z kiełbasą i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2628
Krewetki z kiełbasą i ryżem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 8 dużych mrożonych krewetek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • natka jarmużu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz krewetki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć mieloną, czerwoną papryka. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w krążki i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć przez 1 minute na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać przecier pomidorowy oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego pokrojoną kiełbasę. Kiedy się przyrumieni, dodać oczyszczone i oproszone papryką krewetki i smażyć przez 2 minuty z obu stron. Do smażonych składników wlać ocet jabłkowy, dodać musztardę, mielony tymianek, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natka jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów