Krewetki z warzywami i ryżem w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4948
Składniki:
- 8 mrożonych krewetek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wody
- 2 czerwone papryki
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 2 ząbki czosnku
- 1 seler
- 1 pęczek szpinaku
- 0,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na drobne kawałki. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Po odparowaniu uformować z niego i krewetek okrągłe kulki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek, obrany oraz pokrojony w słomkę seler, paprykę pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Następnie dodać do tego szpinak, przecier pomidorowy, wodę, doprawić pieprzem solą i włożyć kulki ryżowe z krewetkami. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)