Krewetki z warzywami i ryżem w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4948
Krewetki z warzywami i  ryżem w sosie pomidorowym
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 mrożonych krewetek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 czerwone papryki
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 seler
  • 1 pęczek szpinaku
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na drobne kawałki. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Po odparowaniu uformować z niego i krewetek okrągłe kulki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek, obrany oraz pokrojony w słomkę seler, paprykę pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Następnie dodać do tego szpinak, przecier pomidorowy, wodę, doprawić pieprzem solą i włożyć kulki ryżowe z krewetkami. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów