Krewetki w cieście z ryżem i marynowanym imbirem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2313
Krewetki w cieście z ryżem i marynowanym imbirem
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g marynowanego, różowego imbiru
  • 30 g mrożonych krewetek
  • 3 łyżki ciemnego sojowego
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w plastry. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Imbir marynowany osączyć z zalewy i ostrym nożem pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować.

Przygotować ciasto: mleko przelać do miski i rozmieszać z mąką kukurydzianą oraz solą na konsystencje gęstej śmietanki. W rozmieszanych składnikach namoczyć oczyszczone wcześniej krewetki. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone krewetki ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Następnie do usmażonych krewetek dodać pokrojone awokado, po czym składniki oblepić ugotowanym ryżem i zawinąć w plastry marynowanego imbiru.

Wszystko przełożyć na talerz, polać sosem sojowym oraz musztardą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów