Krewetki w cieście z ryżem i marynowanym imbirem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2313
Składniki:
- 300 g marynowanego, różowego imbiru
- 30 g mrożonych krewetek
- 3 łyżki ciemnego sojowego
- 2 dojrzale awokado
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 szklanka kleistego ryżu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Na ciasto:
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w plastry. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Imbir marynowany osączyć z zalewy i ostrym nożem pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować.
Przygotować ciasto: mleko przelać do miski i rozmieszać z mąką kukurydzianą oraz solą na konsystencje gęstej śmietanki. W rozmieszanych składnikach namoczyć oczyszczone wcześniej krewetki. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone krewetki ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Następnie do usmażonych krewetek dodać pokrojone awokado, po czym składniki oblepić ugotowanym ryżem i zawinąć w plastry marynowanego imbiru.
Wszystko przełożyć na talerz, polać sosem sojowym oraz musztardą.
Przygotować ciasto: mleko przelać do miski i rozmieszać z mąką kukurydzianą oraz solą na konsystencje gęstej śmietanki. W rozmieszanych składnikach namoczyć oczyszczone wcześniej krewetki. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone krewetki ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Następnie do usmażonych krewetek dodać pokrojone awokado, po czym składniki oblepić ugotowanym ryżem i zawinąć w plastry marynowanego imbiru.
Wszystko przełożyć na talerz, polać sosem sojowym oraz musztardą.
Komentarze (0)