Krewetki w cieście z ryżem, fasolką i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3155
Składniki:
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 12 mrożonych krewetek
- 2 mango
- 2 jabłka
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1 szklanka maki
- 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki mielonej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, podsmażyć przez 1,5 minuty na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ryżu. Mango i jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i gniazda nasienne. Następnie razem wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, mieloną papryką i wyrobić z całości ciasto o konsystencji śmietanki.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym zanurzyć w cieście i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, mieloną papryką i wyrobić z całości ciasto o konsystencji śmietanki.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym zanurzyć w cieście i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)