Krewetki z sosem, ryżem i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1776
Składniki:
- 8 mrożonych krewetek
- 2 plastry cytryny
- 2 plastry arbuza
- 2 plastry świeżego ananasa
- 1 szklanka ryżu
- natka zielonego jarmużu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 4 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Owoce umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Do ugotowanego ryżu dodać plastry arbuza, ananasa oraz cytryny.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone wcześniej krewetki, oprószyć je pieprzem, solą, curry i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wsypać do tego mąkę, wlać sok cytrynowy, bulion warzywny i dokładnie rozmieszać. Całość doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryką, ponownie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonego jarmużu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone wcześniej krewetki, oprószyć je pieprzem, solą, curry i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wsypać do tego mąkę, wlać sok cytrynowy, bulion warzywny i dokładnie rozmieszać. Całość doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryką, ponownie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonego jarmużu.
Komentarze (0)