Krewetki z sosem, ryżem i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1776
Krewetki z sosem, ryżem i owocami
fot. jscatty / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 8 mrożonych krewetek
  • 2 plastry cytryny
  • 2 plastry arbuza
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 1 szklanka ryżu
  • natka zielonego jarmużu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 4 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Owoce umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Do ugotowanego ryżu dodać plastry arbuza, ananasa oraz cytryny.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone wcześniej krewetki, oprószyć je pieprzem, solą, curry i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wsypać do tego mąkę, wlać sok cytrynowy, bulion warzywny i dokładnie rozmieszać. Całość doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryką, ponownie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko udekorować pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów