Krewetki marynowane z sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2532
Składniki:
- 60 dag mrożonych krewetek
- Na marynatę:
- 100 ml śmietany kokosowej
- 3 łyżki soku z limonki
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 ząbek czosnku
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta papryki chili
- sól
- oliwa do smażenia
- Na sos pomarańczowo-czekoladowy:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki cukru
- 20 ml rumu
- 100 ml śmietany
- sok z 3 pomarańczy
- 2 łyżki masła
- 1 mała szalotka
- patyczki szaszłykowe
- 1 główka salaty
Opis przygotowania:
Przygotować marynatę: śmietanę kokosową połączyć z sokiem z limonki, szczyptą imbiru, roztartym czosnkiem, papryką chili, szczyptą soli, wymieszać i dodać do tego rozmrożone i oczyszczone krewetki. W marynacie trzymać przez 20 minut. Po tym czasie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wyciągnąć krewetki z marynaty, nabić na patyczki szaszłykowe, posypać wiórkami kokosowymi i smażyć na rumiany kolor. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Na sałatę wyłożyć smażone krewetki.
Przygotować sos: sok z pomarańczy wymieszać z rumem, cukrem i postawić na małym ogniu. Dodać do niego posiekaną drobno szalotkę i rozdrobnioną tabliczkę czekolady. Całość wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i wlać powoli śmietanę, cały czas mieszając. Sos doprawić do smaku szczyptą soli lub cukru, przelać do małej miseczki i położyć obok krewetek.
Przygotować sos: sok z pomarańczy wymieszać z rumem, cukrem i postawić na małym ogniu. Dodać do niego posiekaną drobno szalotkę i rozdrobnioną tabliczkę czekolady. Całość wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i wlać powoli śmietanę, cały czas mieszając. Sos doprawić do smaku szczyptą soli lub cukru, przelać do małej miseczki i położyć obok krewetek.
Komentarze (0)