Krewetki w sosie koktajlowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2870
Składniki:
- 2 liście sałaty
- 1 pomarańcza
- 0,5 kg mrożonych krewetek
- Na sos:
- 400 g pomidorów we własnym sosie (z puszki)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka soku z cytrynu
- 1 obrana pomarańcza
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki gotowego sosu tabasco
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Jedną pomarańczę pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty. Drugą zaś obrać ze skóry, pokroić na kawałki i pozostawić do sosu. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym wrzucić do garnka z 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty, na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do składników.
Przygotować sos: pomidory z puszki przełożyć do blendera. Następnie dodać do nich pokrojoną wcześniej pomarańczę, wlać sok cytrynowy, przecier pomidorowy, oraz sos tabasco. Potem dodać obrany ze skóry czosnek i chrzan. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i wyłożyć na sałatę.
Przygotować sos: pomidory z puszki przełożyć do blendera. Następnie dodać do nich pokrojoną wcześniej pomarańczę, wlać sok cytrynowy, przecier pomidorowy, oraz sos tabasco. Potem dodać obrany ze skóry czosnek i chrzan. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i wyłożyć na sałatę.
Komentarze (0)