Krewetki w sosie koktajlowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2870
Krewetki w sosie koktajlowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 liście sałaty
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 kg mrożonych krewetek
  • Na sos:
  • 400 g pomidorów we własnym sosie (z puszki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytrynu
  • 1 obrana pomarańcza
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki gotowego sosu tabasco
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Jedną pomarańczę pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty. Drugą zaś obrać ze skóry, pokroić na kawałki i pozostawić do sosu. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym wrzucić do garnka z 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty, na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do składników.

Przygotować sos: pomidory z puszki przełożyć do blendera. Następnie dodać do nich pokrojoną wcześniej pomarańczę, wlać sok cytrynowy, przecier pomidorowy, oraz sos tabasco. Potem dodać obrany ze skóry czosnek i chrzan. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i wyłożyć na sałatę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów