Keks śmietanowo-truskawkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2215

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 35 dkg śmietankowego twarogu
  • 70 g cukru
  • 0,5 szklanki syropu z truskawek
  • sok z jednej cytryny
  • starta skórka cytrynowa z 1 cytryny
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Opis przygotowania:

1/2 kg truskawek zmiksować z twarogiem śmietankowym i połową szklanki syropu truskawkowego na jednolitą masę. Dodać do tego sok i startą skórkę z cytryny (cytrynę najpierw należy sparzyć).

Żelatynę rozpuścić z połową szklanki wody na małym ogniu. Śmietanę ubić na masę i razem z rozpuszczoną żelatyną dodać do masy twarogowej. Wszystko dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć do foremki, na wierzch ułożyć pokrojone w plastry truskawki i włożyć na 3 godziny do lodówki, żeby stężała. Gotowy keks podajemy na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów