Keks śmietanowo-truskawkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2215
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 35 dkg śmietankowego twarogu
- 70 g cukru
- 0,5 szklanki syropu z truskawek
- sok z jednej cytryny
- starta skórka cytrynowa z 1 cytryny
- 5 łyżek żelatyny
- 1 szklanka śmietany kremówki
Opis przygotowania:
1/2 kg truskawek zmiksować z twarogiem śmietankowym i połową szklanki syropu truskawkowego na jednolitą masę. Dodać do tego sok i startą skórkę z cytryny (cytrynę najpierw należy sparzyć).
Żelatynę rozpuścić z połową szklanki wody na małym ogniu. Śmietanę ubić na masę i razem z rozpuszczoną żelatyną dodać do masy twarogowej. Wszystko dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć do foremki, na wierzch ułożyć pokrojone w plastry truskawki i włożyć na 3 godziny do lodówki, żeby stężała. Gotowy keks podajemy na zimno.
Żelatynę rozpuścić z połową szklanki wody na małym ogniu. Śmietanę ubić na masę i razem z rozpuszczoną żelatyną dodać do masy twarogowej. Wszystko dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć do foremki, na wierzch ułożyć pokrojone w plastry truskawki i włożyć na 3 godziny do lodówki, żeby stężała. Gotowy keks podajemy na zimno.
Komentarze (0)