Krewetki w sorbecie limonkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1110
Krewetki w sorbecie limonkowym
fot. Silverman68 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mrożonych krewetek
  • 2 plastry sera brie
  • 1 pęczek rukoli
  • sałata strzępiasta
  • sól
  • Sorbet:
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • sok z 6 limonek

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, przestudzić i przełożyć na talerz. Dwie z nich pozostawić do dekoracji.

Przygotować sorbet: limonki sparzyć wrzącą wodą, obrać je ze skóry i wycisnąć sok do ronda. Do soku z limonek dodać obraną skórkę z limonek, wlać wodę, wsypać cukier i razem zagotować. Następnie odcedzić na sicie, a odcedzony płyn przelać do plastikowego pojemniczka i przestudzić. Część z przestudzonego płynu przelać na krewetek na talerzu, a resztę pozostawić w plastikowym pojemniku. Zalane krewetki zamrozić w zamrażalniku. Następnie wyciągnąć, po czym na krewetki z sorbetem nałożyć rukolę, sałatę strzępiastą i plaster sera brie.

Wszystko udekorować pozostawionymi krewetkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów