Krewetki w sorbecie limonkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1264
Składniki:
- 500 g mrożonych krewetek
- 2 plastry sera brie
- 1 pęczek rukoli
- sałata strzępiasta
- sól
- Sorbet:
- 250 ml wody
- 250 g cukru
- 2 szklanki wrzącej wody
- sok z 6 limonek
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, przestudzić i przełożyć na talerz. Dwie z nich pozostawić do dekoracji.
Przygotować sorbet: limonki sparzyć wrzącą wodą, obrać je ze skóry i wycisnąć sok do ronda. Do soku z limonek dodać obraną skórkę z limonek, wlać wodę, wsypać cukier i razem zagotować. Następnie odcedzić na sicie, a odcedzony płyn przelać do plastikowego pojemniczka i przestudzić. Część z przestudzonego płynu przelać na krewetek na talerzu, a resztę pozostawić w plastikowym pojemniku. Zalane krewetki zamrozić w zamrażalniku. Następnie wyciągnąć, po czym na krewetki z sorbetem nałożyć rukolę, sałatę strzępiastą i plaster sera brie.
Wszystko udekorować pozostawionymi krewetkami.
Przygotować sorbet: limonki sparzyć wrzącą wodą, obrać je ze skóry i wycisnąć sok do ronda. Do soku z limonek dodać obraną skórkę z limonek, wlać wodę, wsypać cukier i razem zagotować. Następnie odcedzić na sicie, a odcedzony płyn przelać do plastikowego pojemniczka i przestudzić. Część z przestudzonego płynu przelać na krewetek na talerzu, a resztę pozostawić w plastikowym pojemniku. Zalane krewetki zamrozić w zamrażalniku. Następnie wyciągnąć, po czym na krewetki z sorbetem nałożyć rukolę, sałatę strzępiastą i plaster sera brie.
Wszystko udekorować pozostawionymi krewetkami.
Komentarze (0)